Horgászvizeink

EGERSZALÓKI HORGÁSZTÓ:

Egerszalók község hévízforrásáról ismert település, a Bükkben Egertől 6 km-re található. A település másik nevezetessége a Laskó-völgyi víztározó, melyet a horgászok csak egerszalóki horgásztónak ismernek az országban. A tavat 1982-ben építették a Laskó-patak felduzzasztásával. A tó funkciója a Laskó-patak lefolyásának szabályozása, árvízmentés.

A több, mint 4.000.000 m3 víz egy 120 hektáros tóban összpontosul. A tó helyén mezőgazdasági művelési terület volt, ezért több helyen víz alatt bokrok, fák húzódnak, melyek kiváló életteret biztosítanak a halak, különösen a ragadozók számára. A tó közepén található a régi patak meder, itt a mélység 7 métert is elérheti. A tó átlagos vízmélysége 3 méter. A tó madárvilága igen jelentős. Az előforduló 217 madárfajból 171 védett, 28 faj fokozottan védett.

A tavon csónakból is lehet horgászni, valamint partról is jó eredménnyel kecsegtet a horgászat. Mozgáskorlátozott sporttársaknak külön horgászhelyet alakítottunk ki a tó egri oldalán, ahol a horgász gépkocsijával teljesen megközelítheti a vízpartot.

www.egerszalokihorgaszto.hu

HATVANI H.E:

A Hatvani kavicsbánya tavak – mint a nevük is mutatja – Hatvan város határában terülnek el. A város közvetlen közelében található nagy kiterjedésű kavicsréteg bányászata során több tó keletkezett az elmúlt évtizedekben. A Hatvani Horgászegyesület két tavat kezel: Az “A Beton” tó és a Görbeéri, vagy régi nevén „TSZ tó”. Az A Beton tó terület tulajdonosára az A Beton Hatvan Kft-re utal, mely egy kavicsbányát üzemeltet a tavon..

Ha Hatvanból próbálunk meg a tavakhoz eljutni, akkor a 3-as úton Hort irányába kell mennünk, majd Szolnok-Jászberény fele kell letérnünk a 32-es számú útra. Itt két választásunk van. Ha az A Beton tavat kívánjuk megközelíteni, akkor a Szolnok irányába mutató táblától néhány száz méterre, a vásártérnél térjünk le jobbra a Delelő útra és haladjunk egyenesen kb. 2 kilométert. (A szilárd borítású aszfaltút végén ne kanyarodjunk balra, hanem menjünk tovább a köves földúton 1 kilométert. Ha nem tévesztettük el az irányt, akkor a tó partjára érünk.)

Ha a Görbeéri tavat kívánjuk megközelíteni, akkor a vásártérnél ne térjünk le a Delelő útra, hanem haladjunk tovább a 32-es úton és 3-4 kilométer megtétele után térjünk le jobbra a Görbeéri üdülőövezet irányába, melyet tábla is mutat. Itt egy murvás földúton juthatunk el a TSZ tóhoz. Ha ezen az úton tovább haladunk, akkor hamarosan a nagy tavat is elérjük.
Ha az M3. autópályán érkezünk, akkor a Hatvan-Kelet csomópontnál hajtsunk le az autópályáról, majd az első körforgalomnál a Jászberény-Szolnok,kihajtót válasszuk.Ez a kihajtó a 32-es számú fő út kezdete. A Görbeéri tavat a 32-es fő út 3. km.szelvénynél jobbra érhetjük el.
Az A Beton tavat a már említett 32-es út, Csányi úti körforgalomból Hatvan város irányába, a vásártérnél balra kanyarodva kb. 3 km. megtétele után érjük el.

www.hatvanihe.hu

Markazi horgásztó

Az RWE tulajdonában lévő Mátrai Erőmű Rt. víztározója elsősorban ipari célokat szolgál, de az erőmű egyesületein keresztül jóléti hasznosítás is biztosított. Így az engedéllyel rendelkezők horgászhatnak, csónakázhatnak, vitorlázhatnak, szörfözhetnek a tavon. A tó felülete 154 ha, 8,7 millió köbméter vizet tárol, legnagyobb mélysége 14-15 m. Kedvezően befolyásolja a mikroklímát, így a körülötte lévő mezőgazdasági termelést is. Partján és a környékén 400 épületből álló településrész biztosítja a pihenést.

www.markazihorgaszto.hu

 

Boldogi Horgásztó

A Heves megyei Boldog község határában, Hatvantól mintegy 10 kilométerre, a Zagyva folyó és a hatvani kavicsbányatavak között, szántóföldekkel körülvett, 1 hektáros, fákkal szegélyezett, hangulatos horgásztó található. A 70-es években a környéken megindult sóderkitermelés során próbakotrást végeztek az akkori mezogazdasági szövetkezet területén. A bányászatot nem folytatták, a kialakított 2-7 méter mélységu gödröt víz töltötte meg. A gyakorlatilag gazdátlan tó lassan benépesült halakkal. Foleg keszegfélék találtak megfelelo élohelyet hínárfoltjai között, de csukaállománya is jelentosre szaporodott. A néhány zsinórszaggató ponty fogásának reményében egyre többen töltötték a vízparton éjszakáikat is.

1984-ben 40 boldogi horgász a helyi önkéntes tuzoltók szertárában Boldogi Ifjúsági Horgász Egyesület néven egyesületet alakított a bányató hasznosítására.

Az egyesület évente 6-9 mázsa pontyot telepített.

Boldogi horgásztó

Lőrinci Mátravidéki Hőerőmű horgásztava

A horgásztó két részbõl, egy 4 hektár területû ülepítõbõl, és egy 57 hektár területû hûtõtóból áll. A tavak vízmélysége 1-3 méterig terjed, a tófenék iszapréteggel borított, akadómentes.

A hozzánk látogató vendéghorgászok a tó Zagyva felõli részén található füvesített partszakaszon, a vízterelõ T-gáton, illetve az egyesület bérelhetõ, vízen található stégérõl tudnak horgászni. A tavon kb. 165 db faházas horgászstég található.

A tóban fogható halfajok: ponty, amur, süllõ, csuka, harcsa, kárász, keszegfélék.

Lőrinci horgásztó

Gyöngyösi Deli tó

A Mátra lábánál Gyöngyöstől 1 km-re helyezkedik el a Gyöngyösi víztározó más néven a Deli-tó. A város dél-nyugati részén elterülő 54 hektáros tározó festői környezetben várja a pihenni, kikapcsolódni vágyó horgászokat és családjukat.

A tó partján esőbeállók, asztalok tetővel és nyársalók vannak kihelyezve, a szállás lehetőséget Gyöngyösön több panzió és szálloda biztosítja.

A tározó 1975-re készült el, kiépítésének célja az öntözővíz biztosítása a környező mezőgazdasági területek számára és az árvízcsúcs csökkentése.

Gyöngyösi tó