Egerszalóki tó

 

HELYI HORGÁSZREND AZ EGERSZALÓKI TÁROZÓRA 2019 ÉVRE

Kötelesek betartani a 2013. évi CII. halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényt, annak végrehajtásáról vonatkozó 133/2013 (XII.29.) VM rendeletet, az Országos Horgászrend, az Etikai Szabályzat, valamint a Helyi Horgászrend előírásait.

 A horgászat időpontja:

Horgászat kezdete: -tól

Horgászat vége: -ig

 Január

8:00

16:00

 Február

8:00

16:00

 Március

7:00

19:00

 Április

5:00

21:00

 Május

0:00

24:00 non-stop

 Június

0:00

24:00 non-stop

 Július

0:00

24:00 non-stop

 Augusztus

0:00

24:00 non-stop

 Szeptember

0:00

24:00 non-stop

 Október

6:00

19:00

 November

7:00

18:00

 December

8:00

16:00

A megadott időpontok kezdete előtt és vége után 30 perccel a tóparton horgász felszereléssel tartózkodni tilos!

A horgászat megkezdésekor a horgász köteles a fogási naplóban szereplő éves naptárban megjelölni az adott napot. A kifogott és megtartani kívánt halat a horogtól való megszabadítás után azonnal köteles a fogási naplóba bejegyezni. Amíg a fogási naplóba a hal nincs felvezetve, addig a horgászatot folytatni nem lehet. A fogási napló vezetésének elmulasztása szabálysértési feljelentést von maga után.

Tilalmi időszakok és méretkorlátozások:

Halfajok

Fogási tilalom kezdete és vége

Legkisebb kifogható méret

Amur

nincs

40 cm

Balin

március 1. – április 30.

40 cm

Csuka

február 1. – március 31.

50 cm

Fogassüllő

március 1. – április 30.

40 cm

Harcsa (100 cm alatt)

május 2. – június 15.

60 cm

Harcsa

december 1. – február 28.

minden méretben

Jászkeszeg

április 15 – május 31.

20 cm

Kősüllő

március 1. – június 30.

25 cm

Ponty

nincs

35 cm

A ponty esetében a 60 cm feletti halat azonnal kíméletesen vissza kell helyezni!

A megállapított tilalmi idők első nap 0 órakor kezdődnek és az utolsó nap 24. órájában végződnek. Ha az első nap szombatra, vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom közvetlenül a megelőző munkanapon végződik.

Tilos a megfogott hal kínzása, a kifogott hallal úgy kell bánni, hogy az azok számára okozott fizikai sérülés ne haladja meg a horgászmódszerből adódó szükséges minimumot. A kifogott és megtartani kívánt halat megfelelő haltartó szákban, kíméletesen kell tartani (nem elfogadott a fém haltartó, a pányvázás, a kisméretű háló). A nem megfelelő haltartó használata állatkínzásnak minősül (Btk. 244§), és a területi engedély visszavonását és szabálysértési feljelentést von maga után. Az elvinni kívánt halat a tópartról elszállítani csak kíméletesen leölve szabad. Horogra kívülről akadt halat megtartani tilos.

Elvihető halmennyiség:

  • éves területi engedéllyel maximum 30 db méretkorlátozással védett halat lehet elvinni.

  • szezonális és ifjúsági területi engedéllyel maximum 20 db méretkorlátozással védett halat lehet elvinni

Az éves és szezonális területi engedélyek esetében a következő korlátozásokkal:

naponta összesen 3 db méretkorlátozással védett halat lehet megtartani

hetente maximum 4 db méretkorlátozással védett hal tartható meg

egyéb őshonos hal (pl.keszegféle): max 3 kg/nap

  • napijeggyel: 1 napos 2 napos 3 napos

méretkorlátozással védett hal: 3 db 4 db 7 db

egyéb őshonos hal: 3 kg 5 kg 10 kg

Gyermek horgász: 1 bottal, úszós szerelékkel horgászhat. Elvihető hal mennyisége: hetente 5 kg egyéb hal és havonta 1 db méretkorlátozással védett hal.

A halállomány védelme érdekében a halászati hasznosító a hatóság jóváhagyásával huzamosabb időre, vagy időszakosan jelölhet ki a horgászati tevékenység alól elzárt területet. Ennek létéről folyamatosan tájékoztatjuk horgászainkat a kihelyezett hirdetőtáblákon. E területeken a megjelölt időben horgászni tilos!

Tűzgyújtás a tó egész területén egész évben szigorúan tilos! (kivéve kempinggáz és lábon álló grill (faszén)). Aki tüzet gyújt, a Szövetség a Természetvédelmi Felügyelőségen feljelenteni köteles, és a területi engedélyét azonnali hatállyal visszavonja.

SZEMETES HELYEN HORGÁSZNI TILOS! Horgászaink kötelesek maguknál tartani legalább 10 l űrtartalmú szemeteszsákot és a horgászhelyen és annak környezetében lévő kommunális hulladékot összeszedni és a kijelölt szemétgyűjtő konténerbe elvinni! A szemetes helyen való horgászatért a területi engedély visszavonásra kerül.

Téli, lékről való horgászat a tavon minimum 10 cm vastagságú jég esetén engedélyezett. Ezúton is felhívjuk horgászaink figyelmét, a fokozott balesetveszélyre! A halőrök biztonsági okokból a léken történő horgászatot betilthatják. Az esetlegesen bekövetkező balesetekért a Horgász Egyesületek Heves Megyei Szövetsége semmilyen jogcímen nem tartozik felelősséggel.

Etetőhajó használata etetés és horgászkészség behúzása megengedett, a parttól maximum 120 m távolságra.

Tilos a tározóban fürödni, a vízbe csak a szákolás időtartamára lehet bemenni.

A félszigetre tilos a gépjárművel történő behajtás.

A tóparton tilos a hangoskodás, zene túlzott hangerőn történő hallgatása.

Kutyát csak pórázon, szájkosárral lehet a tópartra kihozni.

Gépkocsival parkolni az út mentén lehet, a horgászállásokhoz gépjárművel lehajtani tilos.

Csónakból a parttól legalább 120 m-re, rögzített, álló csónakból kell horgászni, tekintettel kell lenni a parton horgászókra és a dobótávolságra. A csónakot a vízi közlekedés szabályai szerint kell felszerelni.

A horgászok kötelesek segíteni a halőrök munkáját, a gépjármű átvizsgálhatóságát a 2013 évi CII. törvény és a végrehajtásáról szóló 133/2013 (XII.29.) VM rendelet értelmében biztosítani mind a tóparton, mind a közvetlen elhagyási pontoknál. A halőrök bántalmazása hatósági személy elleni erőszaknak minősül, büntetőjogi feljelentést von maga után.

Halvédelemmel és környezetvédelemmel kapcsolatos észrevételeivel kérjük keresse meg halőrünket.

Az esetlegesen bekövetkező balesetekért a Horgász Egyesületek Heves Megyei Szövetsége semmilyen jogcímen nem tartozik felelősséggel.

A tározón horgászó sporttárs a területi engedély megváltásával tudomásul veszi, hogy horgászatáról, halfogásáról alkalmanként videofelvétel, vagy fénykép készülhet, amelyet a Szövetség ellenőrzésnél illetve reklámcélokra felhasználhat.

A nyilvántartott horgász a horgászati tevékenység megkezdésével elismeri, hogy a horgászat megkezdése előtt a helyi horgászrendet megismerte és azt maradéktalanul betartja.

Eger, 2019. január 1.

Tóth Dezső

Horgász Egyesületek Heves Megyei Szövetsége elnöke